Sporan Pravilnik o radu Saveta roditelja “O.Š. Vasa Čarapić”, 20.02.2019.

Dragi moji roditelji, upravo sam telefonski pozvan od strane uprave škole, sa informacijom da je zakazan drugi sastanak Saveta roditelja za školsku 2018/2019, usred raspusta, za petak 22.02.2019. Jedna od tema je predlog novog Pravilnika o radu Saveta, objavljenom malopre na sajtu škole.

Čitajući novi predlog Pravilnika i uporedjujući ga sa važećim, uvidjam da se predlaže veliki broj novih uredbi čiji je cilj jedino da se onemogući demokratsko delanje roditelja i cela diskusija obezvredi uvodjenjem velikog broja novih pravila.

Podsećam Vas da je naša grupa više puta za ovih par godina predlagala izmene Pravilnika, kao i da su iste jednoglasno prihvatane u Savetu, ali da se nisu pojavljivale u praksi, jer dve godine tj. do Oktobra 2018. nije postojao školski Odbor koji to sve aminuje.

A na toj jedinoj sednici ove 2018/2019 školske godine u Septembru, smo predložili sledeće izmene pravilnika:

1. Da se predsednik bira jedino pod uslovom da mu se omogući (i od strane škole pomogne), da ostvari lični kontakt sa svim članovima Saveta. Preko elektronske komunikacije po mogućstvu.

2. Da se predsednik PRE sednice, dogovori sa svim članovima i školom o temama koje su najbitnije. Na taj način što će svi članovi i škola izglasati do 5 tema. Predlog svih tema da bude javan i dostupan svim roditeljima. Predsednik će izglasane teme proslediti školi i svim članovima pre sednice.

3. Da se ograniči vreme trajanja sednice na sat i po, sve preko toga bi ozbiljno narušilo posećenost sednica i smisao Saveta.

4. Da se po potrebi organizuju informativne večeri za sve zainteresovane roditelje u amfiteatru škole (bez prisustva ostalih gradjana ili uz prethodni dogovor), na kojima bi zainteresovani imali vremena da saopštavaju detalje, saopštenja, ostvarene rezultate i slično. Time bi dobili potrebno skraćivanje vremena trajanja sednica, kao i opštu popularizaciju i demistifikaciju rada Saveta i škole.

5. Da se ukine raspored biranja predsednika po školama, tj. da se uvek bira predsednik koji ima najviše poverenja većine i dobije najviše glasova, bez obzira u koju školu mu ide dete. Predlog tri kandidata od svih članova, može da ostane od strane roditelja iz škole po rasporedu.

Sve ovo obezbedjuje da sednice budu produktivne i kratke, a samim tim i posećene. Da uvek bude izabran predsednik koji će se boriti i zalagati za decu, a ne pro-forme prisutan. Time će se sprečiti dugi monolozi, promocije i rasprave.

Svi smo se načelno složili, ali tačka 5. je kamen spoticanja oduvek u ovoj školi. Postoji neki kružni sistem biranja predsednika Saveta, po ključu gde dete fizički pohadja školu, tj. u kojoj od zgrada, Beli potok, pa Pinosava, pa Zuce, pa tako u krug svake školske godine.

Predsednik Saveta roditelja (i zamenik u njegovom odsustvu) je po Pravilniku jedina figura koja može konkretno da utiče na rad, medjutim taj ključ biranja veoma često dovodi na tu poziciju osobu koja je tu ili samo pro-forme ili je marioneta ili neće ili nemože da se dovoljno aktivira.

Ovakav novi predlog Pravilnika rada saveta roditelja,  ne podržavamo, jer još više sputava roditelje i postavlja nas u ulogu posmatrača, a od kreativnog učešća nas pretvara u neme, disciplinovane posmatrače i “broj potreban za kvorum”!

Dodato posle neuspele Sednice saveta roditelja 22.02.2019.:

Na današnjem “skupu” u školi, gde je bilo prisutno 18 članova Saveta roditelja, tj. manje od pola članova Saveta, direktor Dragiša Drašković mi je javno pretio krivičnom prijavom na kojoj je potpisano nekih 14 imena (koja nismo videli), za “neovlašćeno audio snimanje”.

Napominjem da je odluka o izmeni Pravilnika, gde je i stavka o snimanju sednica, izglasana u Decembru 2017 na predlog predsednika opštine Savića, zbog učestalih odbijanja odgovornosti za tvrdnje ranije izrečene na Sednicama.

Biće mi neobično drago da budem tužen !

Twitter