Ulica “Jaroslava Černog”

Molim pratite aktuelna dešavanja na KRAJU TEKSTA DOLE !

Dejan Adulović

Ova ulica, jedna od najstarijih u podavalskom kraju je ako ne najgora, svakako jedna od onih u najgorem stanju. Rekonstrukcija koja se odlaže godinama, obećavana je pred skoro svake izbore, na svako proleće – pa i ovo 2020 godine 🙂

Želim da verujem da je ovo zaista ta godina kada će se kompletna sanacija ulice i desiti, obećanja su data javno više puta. Poslednji put na sastanku u opštini Voždovac krajem Decembra 2019. sa predsednikom opštine Aleksandrom Savićem (organizovanim povodom njegove inicijative za smenu direktora OŠ “Vasa Čarapić”).

Rečeno je da rekonstrukcija počinje na proleće, da su sredstva obezbedjena, da će se raditi obnavljanje kocke celokupnom dužinom ulice, kao i izrada trotoara. Na potrebu trotoara smo ukazivali godinama, jer ulicu koristi kao put do škole više desetina dece, a nesavesni vozači je koriste za testiranje koliko brzo može da se vozi po kocki.

Na ovom videu možete videti stanje iz Oktobra 2019., sada (Januar 2020.) stanje je drastično gore:

Ovo je jedan od ranijih videa, radjen po postavljanju semafora na kraju ulice pre par godina:

U ime našeg udruženja, poslat je mail sa upitom kad radovi počinju na javno preduzeće “Putevi Beograda”, nadležno za rekonstrukciju ulice. Mail je poslat 26. Februara 2020. tj. pre nedelju dana, odgovor čekamo …

13.04.2020.

Poštovane komšije, sa radošću Vas obaveštavam da su radovi na rekonstrukciji naše ulice počeli sa prvim danima Aprila 2020. ! Trotoar se radi sa leve strane, gledano uzbrdo ka Avalskom putu.

Srećan im rad ! U ova tužna vremena, malo lepog nam ne škodi !

30.04.2020.

Za dvadesetak dana rada, ulici je skoro do polovine dužine povađena stara kocka, urađeni ivičnjaci sa desne strane, betonirana podloga za trotoare sa iste strane … tempo radova je veoma dobar, nadamo se da će tako i ostati.

Hvala komšijama koji mi šalju fotografije, sugestije i ideje 🙂

Nadamo se da će u ulici kvalitet nove podloge i novopostavljene kocke biti bolji od stare, koja nije bila u stanju da izdrži postojeći saobraćaj i teška vozila koja svakodnevno prolaze.

Kao NAJBITNIJE i ono iza čega ću ja lično i naše udruženje stati maksimalno je postavljenje usporivača saobraćaja, tj. ležećih policajaca, bez tog ne bi imalo smisla raditi rekonstrukciju ulice.

Bezbednost dece i ostalih sugrađana je na prvom mestu !

Hvala !

15.05.2020.

Radovi teku dobro.
Na današnjem video snimku dronom, možete videti kako izgleda taj deo ulice i da je nova kocka postavljena do otprilike četvrtine dužine ulice. Trotoari i ivičnjaci su sa obe strane ulice. Meni baš izgleda dobro.
Nadamo se da i podloga i kvalitet izrade adekvatan izgledu, kao i da će dogovoreni usporivači saobraćaja biti takodje postavljeni.

Poštovane komšije,
dosta Vas me je pitalo o rokovima, pa evo stavljam ovde rešenje o regulaciji saobraćaja za ulicu dok traju radovi:

30.05.2020.

Donja trećina ulice (prva faza radova) je gotova i taj deo ulice je pušten.
U najavi su problemi sa parkiranjem vozila na novoizgradjenom trotoaru …

31.05.2020.

Na današnjem sastanku u našoj ulici sa predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem, komšije su se zahvalile, ali i navele dosta potencionalnih problema.
Bilo je reči o nepostojanju rešenja kišne kanalizacije u ulici i sanaciji/vraćanju starih rešenja. Dobar deo vode koja ide ulicom pri padavinama, je posledica toga što je pri rekonstrukciji prilaza ulici sa strane Avalskog puta kod pekare Klasnić, sva voda sa istog preusmerena na ulicu Jaroslava Černog. Neki od starih odvoda u lokalne potoke su tada zatvoreni. U toku većih pljuskova ulicom teće količina vode na kojoj bi nam pozavideli ljubitelji raftinga.
Takodje je bilo reči o potencionalnim problemima sa parkiranjem na trotoaru, koji onda gubi funkciju. Svi smo se složili da će to biti problem, a opština će podržati rigorozno kažnjavanje neodgovornih vozača.
Medjutim, ne postoji alternativa za parkiranje, jer postoji problem ne uredjenja druge strane ulice.

01.06.2020.

Kao čudan splet okolnosti, danas smo imali jedan slab pljusak i evo kako to izgleda …

08.06.2020.

Baš ono na čemu smo komšije i ja insistirale na sastanku sa predsednikom opštine Voždovac pre nedelju dana —- danas se desilo.
Nepostojanje rešenja kišne kanalizacije napravilo je haos u ulici.
Snimak koji ide u nastavku je na delu na kome je nova kocka sveže postavljena…

A šta je osim kiše ulazilo u kuće, garaže i dvorišta, možete videti na sledećoj slici.

Da pojasnim, u pitanju je pre 8 godina uradjena, a nikad završena fekalna kanalizacija u ulici. Koju pojedini “korisnici” uredno koriste, a ova kiša i majstori koji su ostavili otvorene poklopce su uredno isprali cevi i odneli nam u kuće sadržaj istih.

06.02.2021.

Rekonstrukcija ulice je uz sve tehničke nevolje, završena pre pola godine.

S obzirom da je sada saobraćajna situacija totalno promenjena, a da se naše Udruženje od početka borilo za bezbednost dece na putu ka školi, smatram da je krajnje vreme da se definišu pravila u saobraćaju u ulici jer deca ne mogu da koriste trotoar punom dužinom.
Takodje i da se što pre postave ležeći policajci na kritičnim ravnim mestima, jer sad nesavesni vozači koriste obnovljenu ulicu za testiranje svojih vozila pri još većim brzinama kretanja.

19.02.2021.

Naše udruženje je na preporuku Sekretarijata za saobraćaj, podnelo zvaničan zahtev za uredjenje sobraćajne situacije u ulici.

08.03.2021.

Zvanični odgovor Sekretarijata za saobraćaj je stigao danas. Ne obećava, ali i ne odgovara na sva pitanja koje smo postavili:

Svakako ne odustajemo, jer smatramo da je van pameti da neko prvo strada, pa da se tek nakon toga rešava problem. Snimljeni video i ostali materijal od danas postaje javan, a dalje ćemo se obraćati i medijima.

09.03.2021.

Poštovane komšije,
danas sam imao poziv od gospodina Aleksandra iz Sekretarijata za saobraćaj i kako stvari stoje – saobraćajni problemi naše ulice će ipak biti rešeni. Dobio sam obećanje da će on lično doći tokom sledeće sedmice i da ćemo zajedno izvršiti uvid u realno stanje saobraćajnih problema. Takodje i da će nakon toga naše molbe biti pozitivno rešene.
Čovek mi je delovao veoma ozbiljno, pa se nadamo najboljem. Pozdrav

18.04.2021.

Početkom meseca, kao što je i obećao gospodin Aleksandar iz Sekretarijata za saobraćaj je dolazio.
Najavio mi se, ali nisam bio u mogućnosti zbog bolesti da se sretnem sa njim.
Navodno je naš slučaj ušao u proceduru i biće pozitivno rešen, a detalje bih trebao da saznam sledeće nedelje kada bi ponovo dolazio. Ponudio sam pomoć bilo koje vrste koju mi kao udruženje gradjana možemo da damo radi ubrzanja rešenja.

09.06.2021.

Poštovane komšije,
želeo bih da Vam prenesem informaciju koju sam upravo dobio od gospodina Aleksandra iz Sekretarijata za saobraćaj.
Naime, na moj upit o statusu naše molbe za rešenje saobraćajne situacije u ulici Jaroslava Černog, dobio sam odgovor da bi “realizacija trebala da počne u narednih 30dana, a da će brzina radova zavisiti od izvodjača”.
Nadamo se najboljem, pozdrav

24.08.2021.

Ne znam koliko ste upućeni, ali naše udruženje vodi “borbu na dva fronta” za ulicu Jaroslava Černog.

 1. Inicijativa za rešenje saobraćajne problematike, postavljanjem ležećih policajaca i obeležavanjem ulice saobraćajnim znakovima zabrane parkiranja na trotoaru.
 2. Inicijativa za rešenje problema kišne kanalizacije, tj. izlivanja nedovršene fekalne kanalizacije (koja se uveliko koristi od strane neodgovornih komšija).


  Prvi problem je u Maju 2021. dobio pravno rešenje, koje je navodno Sekretarijat za saobraćaj prosledio Beograd putu na realizaciju (rešenje broj 344.14-614/2021). Za isto sam u komunikaciji sa gospodinom Aleksandrom iz Sekretarijata dobijao uverenja da će uveliko biti gotovo pre početka nove školske godine 2021/22 i da nadalje sve zavisi od agilnosti Beograd puta. Lično mu verujem, a šta će biti u praksi videćemo. Poslednja informacija je od 16.08.2021. kada je Sekretarijat prosledio novu urgenciju Beograd putu, zasad bez rezultata.


  Drugi problem je mnogo ozbiljni i vuče puno drugih za sobom.
  Od lošeg projekta rekonstrukcije ulice (sa nivelacijom koja kišnici omogućava da ulazi u fekalnu kanalizacionu mrežu i podizanja nivoa cele ulice čime je bujičnim vodama pomešanim sa fekalijama otvoren put u privatna dvorišta),
  preko problema odredjenog broja komšija koji su se protivzakonito priključili na tu nezavršenu fekalnu kanalizaciju,
  i što je najtužnije do bezbroj prijava raznim institucijama i inspekcijama od 09.2020. do današnjeg dana, na koje uopšte ne reaguju…

  Kako to izgleda, možete videti ovde.

21.10.2021.

Poštovane komšije i ostali “pratioci” ovo je aktuelna situacija po pitanju naše dve inicijative :

 1. Po pitanju signalizacije i ležećih policajaca ima nekih novih detalja, postavljeni su novi saobraćajni znaci koji “najavljuju” usporivače saobraćaja, kao i znakovi ograničenja brzine kretanja vozila.
  Naravno da znakovi ne znače ništa neodgovornim vozačima, pa se nadamo konačnom postavljanju više ležećih policajaca kao što je davno obećano !
 2. Pitanje fekalnih voda iz nezavršene kanalizacije je apsolutno mrtvo i osim par turističkih poseta Beogradskog vodovoda i kanalizacije, ništa se nije konkretno desilo – institucije se prave mrtve.

Molim pogledajte današnji video!

Mi smo izgleda veoma bogata zemlja, kad možemo sebi da priuštimo ovako nešto – jer sad je neophodna i rekonstrukcija dela ulice, fekalne vode iz nezavršene kanalizacije iskopale su sebi put ispod kolovoza !

05.11.2021.

Prethodni mesec smo imali ludu situaciju da fekalije izviru iz ulice, van šahtova i kad nema kiše.
A prethodnih dana zbog obilnih padavina koje se slivaju u šahtove, imali smo bujice fekalija po ilici uz propratni smrad koji se nažalost ne može snimiti i dočarati.

Par komšija je podnosilo prijave prethodnih dana, pa i ja. Ovo je prvi odgovor od Beokom servisa:

A ovo drugi odgovor Beokom-a :

Da bi sve komšije znale po čemu voze kola i šta gaze cipelama i kasnije unose u kuću, a posebno deca – postavili smo dve table upozorenja !

02.01.2022.

Srećna Vam Nova godina komšije, sa nadom i uverenjem da će ova biti godina konačnog rešenja naših problema !

:

Zaboravio sam da navedem da smo 08.12.2021. u MZ Pinosava bili na sastanku sa predsednicom opšite Voždovac Ivanom Tomić. Prijem gradjana je bio opšteg tipa, za sva pitanja lokala, a saznali za isti veče pre toga.
Samo nas troje je bilo iz ulice, nažalost da li zbog neinformisanosti ili nezainteresovanosti – ne znam, ali to je realna slika.
Ja sam pitao dve stvari, zašto mi iz Opštine ne odgovaraju na brojne mail-ove koje šaljem i kada će biti trajno rešen problem kanalizacije u Jaroslava Černog.

Obećano je svašta 🙂

Navodno im je obećano završavanje i puštanje kanalizacione mreže u rad na proleće.
Rekoh da ne verujem dok ne vidim.

A navodno urgentno čišćenje “kanalizacije” po Pinosavi je počelo, kada i da li će ga i ovde u ulici biti ostaje da vidimo.
I naravno, to će biti samo privremeno “rešenje”, jer će prve jače kiše ponovo naneti pesak i šljunak zbog loše nivelacije novopostavljenje kocke.

Pa ćemo se opet igrati igre preskakanja fekalija koje izviru iz šahtova loše nivelisane ulice i kao posledica divlje priključenih komšija na nezavršenu fekalnu kanalizaciju – kao da živimo u srednjem veku.

Takodje sam zaboravio da Vam navedem da sam Beokom servisu još par puta prijavljivao i da osim njihove potvrde, nema reakcija nadležnih institucija.


Srećno !

01.02.2022.

Tragedija ulice Jaroslav Černi se nastavlja – bez promena nažalost !
Za ovih skoro dva meseca od sastanka sa čelnicima opštine Voždovac, uradjeno je – ništa. Ni trag rešenju kanalizacije, čak ni privremenog tipa tj. čišćenje zapušenih sekcija.
Takodje i dalje nema obećanih ležećih policajaca, a trotoari za koje smo se izborili služe i dalje za parking.
Lično me je sramota njihove sramote i silnih praznih obećanja koje sam dobio za svo vreme bavljenja društveno korisnim radom !

11.02.2022.

Prekjuče 09.02. je posle više desetina prijava raznim nadležnim institucijama i pojedincima na vlasti, a posle više od pola godine od prve prijave – cisterna BVK je otpušila začepljenje na problematičnoj lokaciji nezavršene fekalne kanalizacije u ulici Jaroslava Černog.
“Do prve kiše bićete mirni, a kasnije opet ista priče kad kiša utera rizlu u kanalizaciju” – reči su radnika.
Sad je pravo vreme da se nadležni pokažu i TRAJNO reše problem ulivanja kišne kanalizacije u fekalnu !

Jedan “detalj” moram da Vam prenesem u originalu !
Po završetku rada ljudi iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije i otpušavanja kanalizacije, pojavljuje se auto sa Komunalnim inspektorima opštine Voždovac. Čovek koji je izašao kaže da dolazi po prijavi o izlivanju fekalija na ulicu i nelegalnim priključcima na kanalizaciju i kaže doslovce rečenicu “ja ne vidim problem i fekalije na ulici, pa ne mogu da pišem kaznu jer problema nema” !

Posle prvog šoka reagovali smo svi sa “pa proverite šahtove i videćete gde su priključci”, na šta čovek reče “ne mogu ja to da radim nije to moj posao” !

Čiji je posao, verovatno će vreme pokazati uskoro !

18.02.2022.

Nažalost, kao i svako “krpljenje” problema i ovo je bilo kratkoročno, veoma kratkoročno !
Fekalije su ponovo na ulici …

05.03.2022.

Evo kako izgleda ono šta sam Vam pisao u prethodnim postovima o dolasku Komunalne inspekcije opštine Voždovac neposredno posle privremenog otpušavanja kanalizacije.
Lično odgovor od nadležnih institucija nisam dobio posle više prijava, ali neko u komšiluku jeste …


Ne znam kako se ovo pravno zove, ali samo dokazuje da institucije ne da ne rade svoj posao – već mnogo gore od toga !

21.08.2022.

Za ovih par meseci po pitanju ulice desilo se … skoro ništa.
Komšije su privatno organizovale čišćenje kanalizacije, trajalo je do prve jače kiše.
Sa svakom sledećom kišom, “gejzir” se pojavljivao iz šahta iznad.
Šut, rizla i ostali otpad, uredno nose bujice i ubacuju u nezavršenu, neiznivelisanu, ali uredno divlje korišćenu fekalnu kanalizaciju.
Aktuelno stanje može se videti ovde:

02.09.2023.
03.12.2023. – sreća da fotografija ne može da zabeleži i da Vam prenese mirise …

Nažalost situacija u ulici je godinama nepromenjena, fekalije uredno izviru iz šahtova, vozila ih raznose po ulici, a komšije ih unose na obući u kuće.
Nadležne institucije se prave mrtve, a ako i ožive na neku našu žalbu onda se prave lude sa odgovorima i rešenjima.
Nadali smo se da će ih predstojeći izbori 17.12. naterati da nešto konkretno urade, ali izgleda da je situacija “pod kontrolom” i da je za grad Beograd ulica Jaroslava Černog i zdravlje ljudi nebitno.

28.03.2024.

Poštovane komšije i sugrađani od novosti po pitanju ulice, tj. kanalizacije ima par stvari.

Pre nekih mesec-dva bio je skup građana u donjem delu ulice, sa organizovanim prisustvom valjda RTS TV ekipe, neka vrsta “organizovanog protesta” koliko god to zvučalo čudno. Komšije su se žalile na izlivanje kanalizacije i sve šta nažalost dobro znamo.

Juče 27.Marta 2024. nas nekoliko smo prisustvovali skupu u mesnoj zajednici Pinosava, koji je bio uz prisustvo predsednice opštine Voždovac Ivane Tomić.
Naravno, glavna tema je bila kanalizacija i famozni kolektor za koji nam desetak godina obećavaju da je sledeća godina ta kad se 100% završava priča.

Medjutim, dve nove stvari su se desile.

Prva je da smo pokrenuli akciju-zahtev i svi prisutni potpisali, da se uz nadzor inspekcije svi nelegalni priključci zatvore do završetka kompletne kanalizacione mreže. Šta će biti od toga ne znam, ljudima iz opštine se to baš i nije svidelo jer “će podići veliku buru u naselju”, ali smo se na kraju svi složili da je hodanje po fekalijama gora opcija.

Druga je da su se napokon rasvetlili detalji oko završetka kanalizacije i – kao i uvek – nesposobnost, pare i inat su u pitanju 🙂
Izvinjavam se unapred ako neki deo nisam dobro čuo ili shvatio, ali priča je otprilike sledeća.
Na sastanku je bio i čovek koji je vlasnik te neke sporne parcele, kuda treba da prodje kanalizacija i ako sam dobro shvatio, gde bi bio kolektor ili šta već.
Recimo 2010. godine je od strane opštine od njega otkupljena ta parcela za potrebe kanalizacije, ali je isplaćena samo delimično. Čovek je potraživao novac od opštine svo vreme, a tek pre par godina mu je drugi deo ponudjen ali po cenama iz 2010, što se njemu nije svidelo i nije pristao.
Od tada se pojavljuju razni veštaci, procenitelji, advokati i silna halabuka od priče.

Vrednost te parcele po današnjim tržišnim cenama je navodno oko 50.000 Eur, a opština bi platila ostatak po cenama iz 2010 tj. oko 20.000 Eur

Da ovo čitam kao vest iz nekog drugog kraja, slatko bih se ismejao – a ovako nam ostaje jedino da plačemo. Da li je realno potrošiti 1.500.000 Eur na rekonstrukciju samo naše ulice, koja je delimično uništena zbog ne završene kanalizacije i problema od par desetina hiljada Evra, procenite sami.

Twitter